Wat is natuurlijke voeding?

Raw Food of natuurlijke voeding zijn voedingsmiddelen die onbewerkt zijn en rechtstreeks uit de natuur komen. Het gaat om groente, vruchten, noten en zaden. Er vind geen bewerking plaats door verhitten, bakken of grillen. Er heeft geen bewerking in een fabriek plaatsgevonden. Er zijn geen nutriƫnten uitgehaald of stoffen aan toe gevoegd. What you see is what you get from nature it self. (bron: M. Greger How not to die)

Natuurlijke voeding voor de mens.
Wat is natuurlijke voeding voor de mens? Er zijn heel wat discussies gaande over of mensen wel of geen vleeseters zijn. Voor mij is het antwoord makkelijk: We zijn er niet voor gebouwd. Want we hebben geen klauwen, geen korte darmen en geen zuur verteringsmilieu. En zeg nu zelf: Als jij een jong konijntje ziet, gaan je speekselklieren dan werken en wil je het diertje met huid en haar verscheuren en opeten? Nee, we worden erdoor vertederd en willen het aanraken en aaien.
Naar mijn mening is de mens in de afgelopen 20.000 jaar in een overlevingssituatie gekomen waardoor ze genoodzaakt werden om andere voedingsbronnen naast fruit, groente en noten te consumeren.
De mens is gemaakt om fruit te eten. We zijn erop gebouwd. We onderscheiden namelijk kleuren en vinden dus rijpe vruchten in groene bomen; we hebben een hand waar je perfect mee kan plukken; ons gebit lijkt op die van chimpansees die ook fruit-eters zijn; Onze vertering is ingericht op fruit; Onze behoefte is aan glucose en vitamine C en dat geeft fruit direct bij de eerste hap af; Onze speekselklieren beginnen te werken bij de aanblik van een heerlijke appel of mango. (bron D. Graham, 80/10/10 diet)

De gangbare westerse leefstijl geeft gezondheidsklachten.
Wat de gemiddelde westerse mens nu eet is ver verwijderd van de natuurlijke voeding. En dat is merkbaar. Er is nog een pandemie gaande met mensen die gezondheidsproblemen hebben en medicatie slikken voor hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, reuma, astma en huidproblemen. De westerse leefstijl bestaat uit voeding die hoofdzakelijk uit dierlijke eiwitten zoals in vlees, vis en zuivel, uit bewerkte graanproducten zoals witbrood of uit een combinatie ervan zoals koekjes broodbeleg en gebak. Daarnaast zijn aan de producten allerlei smaakstoffen, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen toegevoegd. Waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels ontbreken hierin. De gezondheidsklachten door dit voedingspatroon worden behandeld met een scala aan verschillende medicijnen die de nodige bijwerkingen veroorzaken. De voedingsindustrie en de geneesmiddelenindustrie verdient veel aan deze leefstijl. (bron: M. Greger How not to die/How not to diet)

Jezelf gezond eten is mogelijk!
Veel van deze gezondheidsklachten door leefstijl zijn om te keren door je voedingspatroon aan te passen. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat als je dierlijke producten laat staan, terug gaat naar pure, onbewerkte groenten, granen en fruit en slechts weinig vet gebruikt, dat de meeste klachten verdwijnen (bron: N. Barnard Your body in balance)
Voor diegene bij wie dit te weinig klachtenvermindering geeft, is er nog de mogelijkheid om terug te gaan naar alleen fruit, groente en noten en zaden. Naar natuurlijke voeding of raw food. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit de meeste vitaliteit en gezondheid geeft.

Je hoeft het niet alleen te doen!
Om over te stappen op natuurlijke voeding (al dan niet rauw) en gezondheidsklachten te verminderen, is er een leefstijlverandering nodig. Dat gaat niet makkelijk. Daar kan ik bij helpen. Ik ben als maatschappelijk werker gespecialiseerd in het begeleiden bij levensveranderingen zoals je eetpatroon en ik heb veel wetenschappelijke en praktische kennis over natuurlijke voeding. Wil je meer weten, neem dan contact op!